Harrastekirjasto

Mitä harrastekirjastot ovat?

Harrastekirjastotapahtuma on yhdenvertaisuutta edistävä, toiminnallinen menetelmä nuorisotyöhön ja se pohjautuu Elävä Kirjasto –menetelmään (www.elavakirjasto.fi). Nuorille suunnatut harrastekirjastot toimivat kuten tavallinenkin kirjasto, paitsi että paperisten kirjojen sijaan harrastekirjastosta lainataan kirjastonhoitajalta oikeita ihmisiä keskustelua varten. Kirjaston kirjat edustavat eri harrastuksia ja kirjoja lainaamalla ja keskustelemalla nuoret pääsevät tutustumaan kyseisiin harrastuksiin.

Keitä kirjat ovat?

Elävät kirjat ovat oikeita ihmisiä, jotka ovat todella sitä, minkä nimen kirjalleen antavat. Kirjat eivät siis ole näyttelijöitä tai roolissa. Kirjoina toimivat henkilöt kertovat lainaajille omasta harrastuksestaan: mitä he käytännössä tekevät, minkälaisia taitoja ja ominaisuuksia harrastus vaatii ja miten he ovat päässeet harrastamaan kyseistä lajia.

Esimerkkejä harrastekirjoista:

Salibandy, judo, aikido, juoksu, tanssi/voimistelu, uinti, jousiammunta, sulkapallo, pesäpallo, yleisurheilu, pöytätennis, keilailu, suunnistus, jalkapallo, koripallo, näytteleminen, valokuvaus ja videokuvaus, kuvataide, kirjoittaminen, soittaminen, laulaminen

Kirjana toimiminen

Tärkeintä on olla avoin ja haluta keskustella vieraiden, uteliaiden ihmisten kanssa itsestään ja omasta kirjastaan. Kirjana toimiminen on pääosin hauskaa, jännittävää, mielenkiintoista, mutta voi olla joskus vaikeaakin. Kirjat ovat lainattavissa harrastekirjastotapahtumassa maksimissaan kaksi tuntia. Laina-aika kestää 15-20 minuuttia, jona aikana kirja keskustelee kahden kesken tai pienessä ryhmässä hänet lainanneiden lukijoiden kanssa.

Kirjan tehtävänä on olla avoin, kuunnella lukijaansa ja vastata häntä askarruttaviin kysymyksiin. Kirjan ei tarvitse vastata liian henkilökohtaiselta tuntuviin kysymyksiin. Kirjan ei tarvitse valmistautua etukäteen. Riittää kun etukäteen vähän pohtii, miten voisi kertoa omasta harrastuksesta: minkälaista se on käytännössä, mitä se vaatii ja miten harrastamaan pääsee. Kirja voi pitää taukoja vapaasti eli ilmoittaa kirjastonhoitajille, kun haluaa pitää tauon ja silloin kirja ei ole lainattavissa.

Mitä kirjastonhoitajat tekevät?

Kirjastonhoitajat pyörittävät kirjaston lainausta. Lisäksi he pitävät hyvää huolta kirjoista ja kertovat harrastekirjastosta kiinnostuneille lukijoille, mistä tapahtumassa on kyse. Kirjastonhoitajat myös esittelevät kirjaluetteloita lukijoille ja auttavat tarvittaessa lukijaa löytämään itselleen sopivan kirjan. Kirjastonhoitajat pitävät huolen, että kaikki kirjat ja lukijat tuntevat harrastekirjaston säännöt ja noudattavat niitä.

Vinkkejä harrastekirjaston kirjoille

 • Ole valmis vastaamaan ”tyhmiin” kysymyksiin
 • Ole valmis kertomaan työstäsi selkeästi
 • Avoimuus – ole oma itsesi
 • Kirjan ei tarvitse valmistautua etukäteen. Riittää kun vähän pohtii, miten voisi kertoa omasta harrastuksesta: minkälaista harrastaminen on käytännössä, mitä se vaatii ja miten pääsee mukaan harrastamaan.
 • Voit esittää lukijalle kysymyksiä: Miksi valitsit minut? Oletko aikaisemmin tavannut harrastukseni edustajaa? Haluaisitko, että kerron tarkemmin harrastuksestani? Mistä haluat kuulla?
 • Voit rajata ja johdatella keskustelua haluamaasi suuntaan, jos lukija ei keksi kysyttävää


Kirjastonhoitaja

 • toimii portinvartijana lukijan ja kirjan välillä
 • esittelee harrastekirjaston toimintaa potentiaalisille lukijoille
 • kertoo lukijalle harrastekirjaston säännöt
 • hoitaa lainaamisen käytännössä
 • on mahdollisuuksien mukaan mukana kirjojen perehdytyksessä ja tutustumassa kirjoihin
 • on yhteistyöhaluinen, diplomaattinen ja hyvä kommunikoimaan

Harrastekirjastotapahtuman kulku:

1)  Kirjat odottavat omassa tilassaan, jonne lainaajat eivät pääse.

Oma tila on rauhallinen paikka, lepotila, jossa kirjat odottavat lainauksia. Mukana on kirjastonhoitaja auttamassa. Omassa tilassa pidetään loppukeskustelu tilaisuuden päätteeksi. Ulkopuoliset henkilöt tai lukijat eivät saa tulla tähän huoneeseen. Kirjoille järjestetään kahvitarjoilu.

2)  Kirjastonhoitajat esittelevät lukijoille harrastekirjaston toimintaa ja kirjakansioita.

Kirjakansioissa on esitelty kaikki lainattavat kirjat = harrastukset. Lisäksi kirjakansiossa on kunkin kirjan kohdalla mainittu millä kielillä kirjan kanssa voi keskustella. Kirjat ilmoittavat etukäteen, millä kielillä he voivat kertoa työstään.

3)  Lainaajat valitsevat kirjakansiosta itseään kiinnostavan kirjan lainaksi.

4)  Kirjastonhoitaja hakee kirjan lepotilasta, esittelee kirjan ja lainaajan toisilleen ja osoittaa heille sopivan keskustelupaikan.


Lukupaikan tulisi olla mahdollisimman rauhallinen tila.

5)  Laina: Keskustelu lainaajan ja kirjan välillä. Laina-aika on 15-20 min.

Laina on kahden tai useamman ihmisen välinen keskustelu. Tarkoituksena on, että lukija oppii uusia asioita kirjasta. Nuoret voivat lainata kirjoja myös pareittain tai pienissä ryhmissä.

6)  Lainaaja palauttaa kirjan kirjastonhoitajille.

Lainaaja täyttää kirjan palautettuaan ESR-hankkeen osallistujalomakkeen.

 

Harrastekirjastotapahtumat ovat osa Työterveyslaitoksen koordinoimaa Combo-hanketta.

 

Ilmoittautumiset: hanna.sarkeala@fimu.fi, puh. 045 1111 970