Opintomatka Brysseliin avasi silmiä: EU vaikuttaa jokapäiväiseen liikunta- ja urheilutoimintaan

5.6.2018


Toukokuun lopussa Brysselissä vieraili 24 hengen ryhmä lajiliitoista, muista järjestöistä, urheiluopistoista, opetus- ja kulttuuriministeriöstä ja kaupungeista EU-opintomatkalla. Tavoitteena ryhmällä oli hakea eväitä EU-rahoitukselle ja EU-vaikuttamiselle, ja tähän pyrittiin ”ison kuvan” hahmottamisen kautta. Ohjelmaan sisältyivät vierailut Europarlamenttiin, Suomen pysyvään EU-edustustoon, Euroopan Olympiakomitean EOC:n EU Officeen ja Helsingin EU Officeen. Matkan järjestivät Liikunnan aluejärjestöt yhdessä Olympiakomitean ja Opetushallituksen kanssa.

Kokonaiskuvan hahmottaminen

EU:n isoa kuvaa lähdettiin piirtämään Europarlamentissa, missä MEP Anneli Jäätteenmäki kertoi työstään ja toi esille Europarlamentin roolin päätöksenteossa. Kokonaisuuden hahmottamista jatkettiin Europarlamentin vierailuyksikön infolla sekä vierailulla Suomen Pysyvään EU-edustustoon, missä erityisasiantuntija Johanna Koponen kertoi Suomen valtion (ja erityisesti OKM:n) kannanmuodostuksesta.

Ryhmä kuuli myös Euroopan Olympiakomitean EOC EU Officen varajohtaja Heidi Pekkolan terveiset.

-EU-päätökset vaikuttavat suoraan ja välillisesti myös suomalaiseen liikunta- ja urheilukenttään, totesi Pekkola.

Pekkola kertoi käytännön esimerkkejä pikaluistelusta (ISU-case) ja koripallosta (FIBA-case), joiden vaikutus kansainvälisiin liittoihin ja niiden kautta myös kansalliseen toimintaan on merkittävä. Lisäksi hän kertoi yhdessä EU Sport Unitin Policy Officer Agata Dziarnowskan kanssa Erasmus+Sport -ohjelman mahdollisuuksista hyvin käytännönläheisellä tavalla. EU komission urheiluyksikön Dziarnowska esitteli myös yleisemmin EU:n liikuntapolitiikkaa nyt ja tulevaisuudessa.

(Timo Hämäläinen, Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu)

Lue koko uutinen täältä;

https://www.olympiakomitea.fi/2018/06/04/opintomatka-brysseliin-avasi-silmia-eu-vaikuttaa-jokapaivaiseen-liikunta-ja-urheilutoimintaan/
 

----------------------------------------------

FIMU ry:n toiminnanjohtaja Hanna Sarkeala osallistui yhteiselle opintomatkalle, joka oli hänen mielestään loistava kokonaisuus tietoa ja verkostointia; Urheilun kv. rahoitusta, Erasmus+ Sport hankehakua, miten EU vaikuttaa liikunta- ja-urheilutoimintaan jne.
"Olemme Fimussa hyvällä tiellä oman PLAY! Erasmus Plus Sport -hankkeemme kanssa, ja luottavaisin mielin mukana uusisssakin kv. hankehauissa!" 

PLAY!