Mamanet on helppo ja hauska palloilulaji seuroille liikunnallisen elämäntavan ja yhdenvertaisuuden edistämiseen – kaikenikäisille

4.12.2019
Mamanet on Suomen Monikulttuurinen Liikuntaliitto, Fimun hanke vuodelle 2019. Hanke edistää hyvinvointia ja liikuntaa yhdessä maahanmuuttajataustaisten ja kantaväestön, erityisesti naisten ja tyttöjen, keskuudessa. Lentopalloon perustuva ”koppipallo” on matalan kynnyksen liikuntalaji, joka yhdistää eri-ikäisiä ja -taustaisia ihmisiä. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Israelista lähtöisin olevan ja TUL:n vuonna 2017 Suomeen tuoman lajin visiona on vahvistaa naisten sosiaalista kanssakäymistä, liikuntaharrastamista ja verkostoitumista. Siinä on onnistuttu loistavasti – Israelissa pelaajia on jo noin 7 000. Laji on levinnyt jo muun muassa USA:han, Italiaan ja Itävaltaan.

Suomessa Mamanetiä pelataan Espoossa, Helsingissä, Vantaalla ja Kirkkonummella. Lisäksi useat kaupungit ja eri tahot ovat kiinnostuneet lajiesittelyistä, joita jatketaan alkuvuodesta 2020. Samoin useat koulut ovat kiinnostuneita ottamaan lajin liikuntatunneilleen sen helppouden ja yhdenvertaisuusnäkökulman vuoksi – kaikki osaavat pelata Mamanetiä, tässä tapauksessa luontevammin ”Skidinetiä”.

Fimun jäsenseura Nelumbo toimii Espoossa tarjoten joogaa ja hyvinvointitunteja jäsenilleen. Nelumbon perustaja ja liikunnanohjaaja, venäläistaustainen Anna Kajava, sai tietoa Mamanetistä Fimun kautta. Kajava halusi aloittaa naisten oman ryhmän, koska Mamanet yhdistää kaikki ihmiset taustaan katsomatta.  

- Otin selvää, että Mamanetiä pelataan jo Vantaalla ja Helsingissä, mutta Espoossa ei vielä ollut ryhmiä. Löysin vapaan vuoron Espoon keskuksen palloiluhallista. Varasin sen, aloin mainostamaan sitä ja etsiä pelaajia, kertoo Kajava.

Lue koko artikkeli ESLU ry:n verkkolehti Etelätuulesta:

Etelätuuli