AJANKOHTAISTA TIETOA KORONAVIRUSTILANTEEN VAIKUTUKSESTA LIIKUNTAAN JA URHEILUUN

14.3.2020

Fimu noudattaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, sosiaali- ja terveysministeriön ja ulkoministeriön linjauksia ohjeistaessaan jäsenjärjestöjään toiminnan järjestelyjen ja seurojen jäsenten liikkumisen suhteen koronavirus covid-19 -epidemiatilanteessa.  

AJANKOHTAISTA TIETOA KORONAVIRUSTILANTEEN VAIKUTUKSESTA LIIKUNTAAN JA URHEILUUN 

Suomen hallitus on tänään päättänyt suosituksista koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.  

Fimu noudattaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, sosiaali- ja terveysministeriön ja ulkoministeriön linjauksia ohjeistaessaan jäsenjärjestöjään toiminnan järjestelyjen ja seurojen jäsenten liikkumisen suhteen koronavirus covid-19 -epidemiatilanteessa.  

Tapahtumat

THL suosittaa, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka tai siirretään myöhempään ajankohtaan.

Matkustaminen

Suomen hallituksen suosituksen mukaan muista kuin välttämättömistä työmatkoista on syytä luopua ja lomamatkoja siirtää. Huippu-urheilijat hakevat valmentautumisen kannalta välttämättömiä olosuhteita maailmalta. Tällöin matkustaminen voidaan katsoa välttämättömäksi urheilijan ammatin harjoittamiseksi. Ennen matkustamista riskiarvio on kuitenkin perusteltua tehdä paikallisen terveydenhuollon kapasiteetti ja taso huomioiden. Lisäksi matkustamisesta on tehtävä matkustusilmoitus.

Harrastetoiminta

Perusterveet lapset, nuoret ja nuoret aikuiset eivät kuulu covid-19-infektion riskiryhmään. Urheiluseurojen harrastetoiminta näille kohderyhmille voi jatkua, mutta ennaltaehkäiseviin toimiin on kiinnitettävä erityistä huomiota. Jos urheilijalla, valmentajalla tai huoltajalla on lieviäkin sairauden oireita, on hänen pysyteltävä kotona. Suosittelemme kuitenkin pohtimaan harrastetoiminnan jatkoa.

Taustaa

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Virus voi tarttua myös tahrautuneiden käsien tai pintojen kautta. Arkielämässä virus ei todennäköisesti säily pinnoilla pitkään elävänä. Vältä suuria väkijoukkoja ja läheistä kosketusta henkilöön, jolla on hengitystieinfektio. Julkisilla paikoilla ja väkijoukoissa pidä vähintään metrin etäisyys muihin erityisesti, jos joku yskii tai aivastaa.

Jos sinulla on lieviäkin hengitystieinfektion oireita, kannattaa pysytellä kotona.  Älä mene töihin, kouluun tai harrastuksiin. Erityisen tärkeää tämä on riskiryhmiin kuuluvien suojelemiseksi. Kansalaisten tulee noudattaa erityistä harkintaa ja varovaisuutta riskiryhmien kanssa asioidessa. Riskiryhmiin kuuluvat ikääntyneet ja henkilöt, joilla on perussairaus.

LISÄTIETOA THL:N SIVUILLA 

 

Ohjeita eri kielillä, jos epäilee koronavirustartuntaa (Helsingin kaupunki):

https://www.hel.fi/uutiset/fi/sosiaali-ja-terveysvirasto/korona-epaily

- ranska: Veuillez procéder ainsi si vous soupçonnez avoir été contaminé.e par le coronavirusAvaa uuden ikkunan

- somali: Sidan samee, haddii aad ka shakiso, in aad qaadday fayruska KoronaAvaa uuden ikkunan

- venäjä: При подозрении на коронавирусную инфекцию действуйте следующим образомAvaa uuden ikkunan

- turkki: Koronavirüse yakalandığınızdan şüpheleniyorsanız ne yapmalısınızAvaa uuden ikkunan

- sorani: ئھگھر گومانت کرد کھ تووشی ڤایرۆسی کۆڕۆنھ بوویتھ، بھم جۆرەی خوارەوە بکھAvaa uuden ikkunan

- arabia: افعل كما يلي، إذا كنت تشك بأنك ق د أ صبت بالعدوى بفيروس

كورونا

- dari: اگر شک دارید که ویروس کرونا به شما سرایت کرده است،