Linda Ruudusta Punainen kortti rasismille -hankkeen uusi projektipäällikkö

26.8.2020


Neljä vuotta hanketta vetäneen Ilari Äijälän siirryttyä uusien haasteiden pariin Fimu ry:n PKR-hankkeen uutena projektipäällikkönä on aloittanut Linda Ruutu.

 

Ruutu, 30, on HJK:n kapteeni ja koulutukseltaan filosofian maisteri. Hän on työskennellyt urheilun ja liikunnan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoasioiden parissa jo useamman vuoden, mm. Monaliikussa vuoden 2018 ajan. Ruutu kuuluu myös PKR:n kanssa läheistä yhteistyötä tekevän Jalkapallon pelaajayhdistyksen hallitukseen. 

Ruutu: Olen todella innoissani päästessäni aloittamaan PKR:n projektipäällikkönä ja haluan kiittää Fimua luottamuksesta. Olen ihaillut hanketta jo useamman vuoden ajan, sillä se on tehnyt todella tärkeää työtä yhdenvertaisuuden edistämisessä. Ilari on tehnyt upeaa työtä hankkeen kanssa ja nyt ollaan aivan eri tilanteessa kuin hänen aloittaessa. Hän on myös ollut minulle tietynlainen esikuva urheilun ja yhdenvertaisuustyön yhdistämisessä, joten senkin puolesta on valtava kunnia jatkaa hankkeessa siitä, mihin Ilarin kanssa jäätiin.

Fimu ja Punainen kortti rasismille -hanke haluavat kiittää Ilari Äijälää loistavasti tehdystä työstä. Viimeisten vuosien aikana hanke on tehnyt merkittävää vaikuttamistyötä urheilun kentällä ja kasvanut huomattavasti sekä näkyvyydeltään että levittäytymällä useisiin eri lajeihin.

Äijälä: On ollut hienoa olla mukana yhteiskunnallisessa murrosvaiheessa synnyttämässä laajempaa keskustelua urheilun ja liikunnan arvoista. Kun aloitin vuonna 2016, saimme luotua hankkeelle vahvemmat sosiaalisen median kanavat. Tämä lisäsi urheilun syrjinnän vastaisen työn näkyvyyttä ja toi yhdenvertaisuuden arvot esille. Satunnaisista teemaotteluista on päästy siihen, että syrjinnän vastainen tai yhdenvertaisuuden viesti näkyy kapteeninnauhoissa, pelipaidoissa, katsomoissa, oppilaitoksissa, seurojen nettisivuilla ja somessa ympäri vuoden useassa eri lajissa. Tämä ei olisi onnistunut ilman yhteistyön voimaa yhdessä seurojen, järjestöjen, oppilaitosten ja lajiliittojen kanssa. 

Tavoitteena oli epäkohdista keskustelun lisäksi myös se, että nostetaan positiivisella tavalla esiin urheilun ja liikunnan ihmisiä yhdistävä voima. Syrjintä ei ole myöskään enää 2020-luvulla pelkästään vähemmistöjen ongelma, vaan jollain tasolla aletaan mielestäni ymmärtää, että syrjinnän aktiiviseen vastustamiseen, normien ja rakenteiden kriittiseen tarkasteluun tarvitaan kaikkia. 

Punainen kortti rasismille -hanke on tunnettu suomalaisella urheilukentällä ja myös sen ulkopuolella, ja luottavaisin mielin uskon, että hanke jatkaa uusin voimin ja ideoin tärkeää vaikuttamistyötä Lindan johdolla. Mielelläni autan jatkossakin levittämään sanomaa omalta osaltani. Kiitokset kaikille Fimulaisille, erityiskiitos Mourad Bentalebille luottamuksesta sekä kiitos kaikille yhteistyökumppaneille ja sidosryhmille, jatketaan yhdessä töitä yhdenvertaisemman urheilukulttuurin edistämiseksi.

Ruutu: Tavoitteena on edelleen kasvattaa hanketta, jotta yhdenvertaisuuden viesti levittäytyisi mahdollisimman laajalle. Koen, että olemme yhteiskunnallisesti eri tilanteessa kuin vielä muutama vuosi sitten. Ymmärrys yhdenvertaisuusteemoista on lisääntynyt huomattavasti, vaikka toki töitä riittää edelleen paljon. On kuitenkin inspiroivaa, millaisia muutoksia viime vuosina on tapahtunut urheilun kulttuurissa, mikä antaa uskoa, että olemme menossa oikeaan suuntaan. 

Kuten Ilari hienosti muotoili, entistä paremmin ymmärretään, että syrjinnän aktiiviseen vastustamiseen tarvitaan meitä kaikkia. Ei riitä, että kerran vuodessa näytetään punaista korttia rasismille tai muille syrjinnän muodoille, vaan yhdenvertaisuutta tulee edistää arjen toiminnoissa. On ollut hienoa huomata, että entistä useampi urheilun toimija on sisäistänyt tämän ajatuksen. Esimerkiksi monessa seurassa pohditaan konkreettisia keinoja edistää inklusiivisuutta, yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa, ja niitä on myös lähdetty toteuttamaan. 

Punainen kortti rasismille -hanke haluaa tukea seuroja ja kaikkia urheilun toimijoita yhdenvertaisuusasioiden edistämisessä ja syrjinnän kitkemisessä. Yhdessä ideoiden ja tehden syntyy parhaat tulokset, ja kuten tähänkin asti, PKR uskoo jatkossakin yhteistyön voimaan. Uusia yhteistyöideoita otetaan mielellään vastaan!
 

Julkaistu 21.8.2020  http://www.punainenkorttirasismille.fi/