Pinnalla-hankkeen uinninvalvojakoulutus käynnistyi

15.6.2021






Kurssilla opeteltavat hengenpelastustaidot edellyttävät hyvää uimataitoa, fyysistä kuntoa ja voimaa. Koulutus alkoikin perjantai-iltana tutustumisella kurssin tavoitteisiin ja vaatimuksiin, sekä kurssilaisten uimataidon testauksella. Tavoitteena on kouluttaa osallistujista uinninvalvojia hankkeessa järjestettävien naisten vesiliikuntavuorojen työntekijöiksi.

Viime viikonloppuna 11.-13.6. 2021 järjestettiin ensimmäinen osio Pinnalla-hankkeen uinninvalvojakoulutuksesta. Koulutuksesta vastasi Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto, SUH ry. Koulutettavana oli 7 maahanmuuttajataustaista naista, joista yksi Lieksasta ja loput Uudeltamaalta, sekä 2 FIMUn työntekijää.

Varsinaisten kurssisisältöjen opiskelu aloitettiin lauantaiaamuna hengenpelastuksen teorialla ja tutustumisella uinninvalvojan tehtäviin ja vastuisiin. Teoriatunnin jälkeen siirryttiin altaaseen harjoittelemaan pelastusuintia ja pelastusvälineiden käyttöä. Iltapäivän aiheena oli turvallinen sukeltaminen ja sukellustekniikoiden opettelu. Päivä päättyi ensiaputaitojen opiskeluun ja elvytyksen harjoitteluun MiniAnne-nukeilla.

Sunnuntaina kurssilaiset kertasivat pelastus- ja sukellusharjoituksia, opettelivat pelastettavan nostoa altaasta ja harjoittelivat kurssin lopuksi suoritettavaa testiuintia. Teoriaosuudessa käytiin läpi uimahallia työpaikkana, sekä valvojan työssä vaadittavia asiakaspalvelutaitoja.

Viikonlopun tiukasta paketista teoriaa ja käytännön harjoituksia selvittiin kunnialla osallistujien motivoituneisuuden ja aktiivisuuden ansiosta. Oli myös ilo nähdä naisten kannustavan toisiaan vaativissa harjoituksissa. Kouluttajalta sai onneksi palautetta ja hyviä vinkkejä uima- ja pelastustekniikoiden opetteluun, mikä helpotti kurssilaisten urakkaa.

Kurssin toinen osa ja uinninvalvojan testiuinti järjestetään elokuussa ja tulevaa testiosuutta jo hiukan etukäteen stressattiin. Valmistautumisen avuksi kouluttaja antoi palautetta, mihin taitoihin kunkin tulisi eniten panostaa ja kurssilaisilla on parisen kuukautta aikaa harjoitella ja kasvattaa kuntoa.

Testin voi lisäksi uusia vuoden sisään, jos ei ensimmäisellä yrityksellä pääse läpi. Ennen toista osiota kurssilaisilla on tiedossa myös omatoimisia etätehtäviä, mm. jonkin uimahallin turvallisuussuunnitelmaan tutustumista.

Koulutuksen allasosuudet järjestettiin Jakomäen uimahallissa ja teoriaosuus viereisellä Nuorisotalolla. Kiitämme Helsingin kaupunkia tilojen järjestymisestä sekä SUH:n mahtavaa kouluttajaa Minni Ukonsaarta.